Mesto chce spustiť prevádzku kompostárne v septembri tohto roka

04.06.2013 Svidník

Svidník 4. júna (TASR) – Mesto Svidník finišuje s projektom výstavby zariadenia na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu, ktoré výrazne ovplyvní kvalitu odpadového hospodárstva. Samospráva začala projekt realizovať v júni 2011 a dokončený by mal byť v auguste tohto roka.
Kompostáreň stojí v katastri obce Stročín v blízkosti areálu čistiarne odpadových vôd. Celkové náklady na vybudovanie zariadenia sa vyšplhali na 2,318 milióna eur, pričom nenávratné finančné prostriedky z Európskej únie a štátneho rozpočtu SR predstavujú 2,202 milióna eur. V rámci spoluúčasti prispelo mesto sumou 115.900 eur.
Primátor mesta Ján Holodňák dnes pre TASR uviedol, že hlavným cieľom tohto zámeru je vybudovať integrovaný systém odpadového hospodárstva pre zvýšenie množstva zhodnocovaných biologických odpadov pre potreby mesta a ďalších obcí. Súčasťou projektu sú aj aktivity v oblasti osvety v oblasti zhodnocovania odpadov a environmentálnej výchovy.
"Momentálne prebiehajú všetky procesy, ktoré súvisia s kolaudačným konaním a čakáme ešte na niektoré stanoviská. Prevádzku by sme chceli spusti najneskôr v septembri tohto roka," povedal Holodňák.
Mesto, podľa slov primátora, realizuje všetky kroky v oblasti odpadového hospodárstva tak, aby smerovali k efektívnemu zhodnocovaniu odpadov, čo výrazne znižuje negatívne vplyvy na životné prostredie.
Holodňák spresnil, že v rámci koncepcie nakladania s odpadom, postavili skládku tuhého komunálneho odpadu v Šemetkovciach a v meste nedávno dokončili zberný dvor.
 

Vyberte región